Dzień Ślimaka w restauracji Villa Gardena

Dzień Ślimaka w restauracji Villa Gardena

24 maja przypada Dzień Ślimaka. W związku z obchodami serdecznie zapraszamy na przygotowaną specjalnie przez naszego Szefa Kuchni Dominika Duraja propozycję podania: z domowymi łazankami, młodym porem, oliwą pietruszkową i sosem maślanym.

Danie będziemy serwować przez cały najbliższy weekend aż do wyczerpania zapasów.

 

Ślimaki pochodzą z gospodarstwa Fresh Snails, które specjalizuje się w hodowli ślimaków jadalnych Helix Aspersa Muller (ślimak szary mały). Wykorzystywany jest on głównie na potrzeby gastronomii, na stołach restauracji w Europie i w Polsce. Ślimaki hodowane są w naturalnym środowisku, w specjalnie przygotowanych łąkach hodowlanych, na mieszankach roślin i ziół.

 

Mięso ślimaka zawiera dużą ilość białka, przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Zawiera również wapń, potas,magnes, miedź, cynk, selen. Jest wskazane w zaleceniu diety wysoko- proteinowej, niskotłuszczowej, niskoenergetycznej.